Przejdź do głównej treści

Sól do produkcji żywności

Sól do produkcji żywności

Sól jako podstawowa przyprawa jest stosowana we wszystkich kuchniach lokali gastronomicznych i przemyśle spożywczym. Jest jednocześnie podstawowym źródłem sodu, odpowiedzialnego za zrównoważoną gospodarkę wodną organizmu. Ważne jest, aby wykorzystywana sól była wysokiej jakości i pozbawiona zanieczyszczeń a tym samym przeznaczona do bezpośredniego spożycia przez ludzi. Ponadto proces jodowania musi być zgodny z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia.

Zajmujemy  się dystrybucją soli przeznaczonej do bezpośredniego stosowania w kuchniach  lokali gastronomicznych oraz  stosowania w przemyśle spożywczym. Dostarczane przez nas na rynek  produkty gwarantują wysokie właściwości konserwujące i zapewniające trwałość przetworów, a także podkreślające smak przyrządzanych dań i produktów spożywczych.

Sól dostępna w naszej ofercie zawiera szereg cennych mikroelementów takich jak: żelazo, wapń, magnez, cynk, potas, które mają wpływ na właściwości przyrządzanych z jej użyciem potraw.

W naszej ofercie możecie Państwo znaleźć:

  • sól warzoną jodowaną,
  • sól kamienną jodowaną,
  • sól kamienną niejodowaną.

Sól dla przemysłu spożywczego

Sól dla przemysłu spożywczego jest jednym z najczęściej wykorzystywanych produktów do produkcji żywności. Korzystają z niej zarówno duże przedsiębiorstwa wytwarzające żywność na masową skalę, jak i małe czy średnie lokalne zakłady produkcyjne.

Sól kamienna spożywcza

Sól kamienna spożywcza, najczęściej wykorzystywany rodzaj soli w kuchniach, wydobywana jest w kopalni soli. Dzięki procesowi kruszenia brył wydobytej soli oraz mielenia, uzyskiwana jest sól kamienna drobno lub gruboziarnista.

Sól warzona spożywcza

Sól spożywcza produkowana jest z roztworu soli pochodzącego z mokrej eksploatacji naturalnych złóż soli kamiennej i znajduje szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym.

Peklosól azotynowa

W celu utrzymania świeżości i barwy mięsa stosowana jest peklosól azotynowa, dzięki której wyroby rzeźnicze są bezpieczne dla zdrowia. Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) dopuszczalną, dobową normą spożycia azotynów jest wartość 3,65 mg/kg masy ciała.

Zapewniamy transport soli,
dostarczamy zawsze na czas.

Profesjonalny dystrybutor różnych rodzajów soli.